Vincent-Schouten-Henk-Dammes-Transport

Transport & Logistiek: ‘Shipment notifier zorgt voor meer opdrachten en minder lege kilometers’ 

Shipment notifier, de nieuwe functie van het platform van Uturn, zorgt ervoor dat iedere containervervoerder in Europa zijn planning zo optimaal mogelijk kan matchen met de vraag van opdrachtgevers. Een van de eerste gebruikers Transportbedrijf Henk Dammes uit Bleiswijk. “Met alle stijgende transportkosten is de Uturn shipment notifier echt een uitkomst”, zegt Vincent Schouten, internationaal planner containertransport bij Dammes.

In juni heeft Uturn het platform uitgebreid met de shipment notifier. Deze ontwikkeling is een logische stap in de verdere doorontwikkeling van het platform. Sinds de oprichting in 2017 zijn op het platform veel data verzameld, waardoor ritten geoptimaliseerd en beter op elkaar afgestemd kunnen worden. “Vervoerders kunnen precies aangeven waar en wanneer ze welke soort en type containers willen rijden”, vertelt Daan Meboer, ceo bij Uturn. “Ook ontvangen ze opdrachten via het platform die precies in hun planning passen.”

Voor vervoerders als Transportbedrijf Henk Dammes betekent dit een reductie van het aantal onnodig lege kilometers. Dat levert een positieve bijdrage aan de duurzaamheid van de logistieke sector. “Niet alleen vervoerders hebben voordeel van de shipment notifier ook verladers, zij vinden sneller capaciteit en efficiënter transport”, aldus Meboer. 

Voordeel shipment notifier

Henk Dammes is specialist in nationaal en internationaal transport van zeecontainers en rijdt met 43 vrachtwagens per jaar 5.330.000 kilometers weg. Voor het transportbedrijf uit Bleiswijk is de Uturn shipment notifier een uitkomst, stelt Schouten. “Het grote voordeel is dat je heel specifiek en gericht kunt zoeken naar opdrachten die precies matchen met je interesse en planning. Meer dan ooit staat duurzaamheid in de logistieke sector hoog op de agenda, zo ook binnen ons bedrijf. De shipment notifier van Uturn helpt ons om hieraan bij te dragen. We halen meer opdrachten binnen en we hebben het aantal lege kilometers aanzienlijk terug kunnen dringen.”

Tussenopdrachten vullen gaten op

Met de shipment notifier kunnen vervoerders precies aangeven over welk gebied ze notificaties willen ontvangen. Ze kunnen zelf bepalen of ze bijvoorbeeld 5 of 30 kilometer willen omrijden om een container op te pikken. “We zijn veel actief in het Ruhrgebied, met de shipment notifier kunnen we aangeven in welke regio’s we opdrachten willen ontvangen”, vertelt Schouten. “We vullen zo gaten in de planning op met bijvoorbeeld tussenopdrachten.” 

Met de komst van de shipment notifier hoeven vervoerders ook niet constant meer het platform in de gaten te houden en te vernieuwen voor nieuwe transportopdrachten. Schouten: “We krijgen automatisch een notificatie als er een opdracht wordt geplaatst die aan onze voorwaarden voldoet. Met de stijgende transportkosten moeten we proberen elke kilometer zo goed mogelijk te benutten en de shipment notifier helpt ons daarbij.”

Uturn in heel Europa

Het Uturn-platform is niet alleen voor Nederlandse vervoerders en verladers bestemd en betreft niet alleen vervoer in Nederland. Op het platform zijn transportopdrachten te vinden in heel Europa. Begin september heeft Uturn daarom naast de vestiging in Rotterdam een nieuw fysiek kantoor geopend in Hamburg (Duitsland). Uturn zet volgens Meboer groots in op data als onderdeel van verdere toekomstige ontwikkelingen. “Met de data bouwen we verder aan een duurzame wereld van containertransport met lagere kosten en efficiëntere invulling van capaciteit in Europa.”

Dit artikel is eerder verschenen op de website van Transport & Logistiek

Related Posts