Helpdesk.

Algemeen

Procedures

Direct contact voor een match

Het is niet toegestaan om vòòr een match contact op te nemen met de shipper of carrier. UTURN behoudt het recht om toegang tot het platform te ontzeggen wanneer dit wordt overschreden.

Operational Procedures

De operationele procedures zijn een onderdeel van de terms and conditions op het UTURN platform. Deze operationele procedures geven inzicht in het gebruik van het platform en de operationele instructies die gevolgd moeten worden door zowel shipper als carrier.

In het geval van shipment gerelateerde zaken zal de shipper de carrier, of de carrier de shipper, per direct contacteren. Als deze richtlijnen niet gevolgd kunnen worden en de shipper of carrier niet kunnen helpen, dan kan er contact opgenomen worden met UTURN voor support.

1. Opdrachtgever

Gebruik van het platform

Toevoegen nieuwe gebruiker
 1. Ga als organisatie 'Admin' naar je Account in het platform.
 2. Zoek naar 'User management' en klik op '+ Add new user'.
 3. Vul nu de benodigde gebruikersgegevens van je collega in, zoals naam en e-mailadres.
 4. Klik op 'Send'.
 5. De uitnodiging staat nu in de e-mail inbox van je collega.
 6. Je collega kan de uitnodiging accepteren, zodat jullie kunnen samenwerken binnen het platform.
Toewijzen

De shipper is vrij om een ​​vervoerder toe te wijzen op basis van prijs en kwaliteit. De shipper is vrij om tijdig toe te wijzen, maar wordt geadviseerd om zo snel mogelijk toe te wijzen om te voorkomen dat vervoerders hun biedingen annuleren.

Portbase feedback

UTURN biedt een geautomatiseerde portbase check aan voor alle (volledige) shipments. Shippers krijgen inzicht in de status van een container en kunnen daar naar handelen. Shippers wordt geadviseerd om ervoor te zorgen dat de portbase-status in orde is voordat ze worden toegewezen om mogelijke kosten te vermijden.

Cancel bieding

Als de carrier geen mogelijkheid meer ziet in het uitvoeren van een shipment, is het de verantwoording van deze carrier om de actieve qoutes te cancellen.

Bieden

Het bod moet een all-in prijs zijn voor het totale transport en de benodigdheden. Inclusief brandstof, tol, brugkosten, wegbelasting, ADR, extra stop(s), etc. Met uizondering van onvoorziene extra kosten.

 

Volledige shipment details

De carrier is verantwoordelijk om te volledigheid en juistheid van de shipmentdetails te checken alvorens het bieden, accepteren of starten van een rit.

 

Benodigdheden om te registreren

Alle organisaties zullen worden gecontroleerd op het invullen van volledige en juiste bedrijfsinformatie. Daarbij worden carrier gecontroleerd op de verplichte benodigdheden voor het uitvoeren van het transport:

 

 • Eurovergunning (NIWO vergunning voor Nederland)

Alleen carriers met een geldige transportvergunning en kamer van koophandel nummer welke geregistreerd staan op dezelfde organisatie worden toegang verleend.

 

 • Verzekeringen

 

Alle actieve carriers moeten relevante verzekeringen beschikken en kunnen overleggen voor het uitvoeren van het desbetreffende transport. De onderstaande verzekeringen zijn nodig:

 • Aansprakelijkheidsverzekering;
 • Aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijfsauto’s;
 • Transportaansprakelijkheidsverzekering
Richtprijs

Het opgeven van een “richtprijs” is verplicht om een ​​shipment te publiceren. De shipper is vrij om deze prijs te bepalen, maar wordt verplicht een ​​concurrerende prijs op te geven om de platformervaring te verbeteren.

Check hier je ritprijs: https://uturn-now.com/check-je-ritprijs/

 

Additionele onverwachte kosten

Soorten kosten

Match gevonden? Tijd om aan de slag te gaan!

De afgesproken prijs van een vervoersovereenkomst kan nu niet meer gewijzigd worden. Ontstaan er hierna toch kosten die op voorhand niet voorzien waren? Dan heeft de vervoerder mogelijk wel recht op vergoeding van deze kosten.

UTURN kent de volgende additionele kosten:

 1. Wachtkosten

 2. Kosten voor late annulering

 3. Overige additionele kosten

UTURN rekent bovenop alle additionele kosten 5% verwerkingkosten door aan de opdrachtgever. Dit is niet van toepassing op de kosten voor late annulering.

Proces van additionele kosten

Vervoerders moeten tijdens transport melden dat er kosten (dreigen te) ontstaan. Gebruik de functieknop ‘Meld Probleem / Report Issue’ om de kosten aan te geven. Additionele kosten worden niet in behandeling genomen indien vervoerder de opdrachtgever niet heeft ingelicht.

Proces

 1. Vervoerder voert kosten in en sluit het shipment met de ‘Proof of Delivery’

 2. UTURN controleert of de kosten aannemelijk zijn en stuurt de kosten door naar de opdrachtgever ter goedkeuring

 3. Opdrachtgever heeft 5 werkdagen om feedback te geven op de kosten. Indien de opdrachtgever niet binnen 5 werkdagen reageert worden de kosten automatisch toegewezen.

Beroep op beslissing
Indien de vervoerder het niet eens is met de beslissing van de opdrachtgever zal de vervoerder dit in een mail naar de opdrachtgever en UTURN toelichten. De opdrachtgever reageert met een uitleg op de beslissing. Indien noodzakelijk zal UTURN aan de hand van regels en procedures input geven over de verdeling van kosten en optreden als een neutrale bemiddelaar.

Cancellation door opdrachtgever

Bij cancellation van een shipper na een vervoersovereenkomst (na matching), is de shipper genoodzaakt de carrier te vergoeden uitgaande van de onderstaande regels. Shipper, carrier en UTURN hebben de plicht om te zoeken naar een alternatief voor de vervallen shipment, om kosten te voorkomen.

Shunts

 • Meer dan 24 uur voor uitvoering (pick-up tot tijd) -> kosteloos
 • Minder dan 24 uur voor uitvoering (pick-up tot tijd) en nog niet gestart -> 70% van de afgesproken prijs
 • Minder dan 24 uur voor uitvoering (pick-up tot tijd) en al gestart -> 100% van de afgesproken prijs

Import/Export

 • Meer dan 24 uur voor uitvoering (locatie 2 tot tijd) -> kosteloos
 • Minder dan 24 uur voor uitvoering (locatie 2 tot tijd) en nog niet gestart -> 70% van de afgesproken prijs
 • Minder dan 24 uur voor uitvoering (locatie 2 tot tijd) en al gestart -> 100% van de afgesproken prijs
Wachtkosten

Het wachtkosten tarief is €52,50 per uur. Hiervan gaat €50,- naar de vervoerders en €2,50 (5%) naar UTURN voor de verwerking van de kosten.

 • Terminal / Depot:               1 uur vrij (mits de opdrachtgever verantwoordelijk gehouden kan worden).
 • Laad / Loslocatie:               2 uur vrij (met een tolerantie van 15 minuten).
 • Andere Stop locaties:         1 uur vrij (met een tolerantie van 15 minuten).

Opdrachtgevers zijn niet verantwoordelijk voor wachtkosten op terminals wegens drukte.

Bij kosten die ontstaan uit overmacht situaties bij de terminals of depots (en waarbij zowel de vervoerder als opdrachtgever niet verantwoordelijk zijn) adviseert UTURN om de kosten te delen tussen beide partijen.

Voorbeelden van mogelijke overmacht situaties:

 • defecte kraan/systemen op terminals
 • gesloten terminals i.v.m. weersomstandigheden of stakingen
Overige additionele kosten

Alleen kosten die onvoorzien / niet beschreven waren in het originele shipment ten tijde van acceptatie kunnen vergoed worden. De kosten zullen per case bekeken worden.
Richtlijnen hiervoor zijn:

 • Extra stop:           €40
 • Extra afstand:     €1/km (eerste 10km zijn vrij)
 • Overnachting:     €250

Andere kosten in overleg met opdrachtgever (IMO stickers, seals, opslag, chassishuur, wegen, toll etc)

Tijdens transport

Veranderingen aan het contract of carriage

Na toewijzing is de informatie waarop de vervoerovereenkomst is gebaseerd voor bewerking door beide partijen geblokkeerd. Als deze informatie verandert, kan de shipper vanuit de shipment een wijzigingsverzoek richting de vervoerder initiëren. Na aanvaarding van de wijziging door de vervoerder, zal de vervoersovereenkomst automatisch bijgewerkt worden en de nieuwe vereisten weergeven.

Volledigheid van informatie

De shipper is verantwoordelijk om de vervoerder volledige en correcte informatie te verstrekken alvorens toe te wijzen, maar in ieder geval vóór uitvoering van het transport. Dit omvat (indien van toepassing) onder andere:

Containernummer (indien beschikbaar)

 • Type uitrusting
 • Referenties
 • Locatie opmerkingen
 • Zegelnummers
 • Rederijen
 • Namen van boten
Directe communicatie

UTURN biedt de shipper en vervoerder de mogelijkheid om direct in contact te komen met de wederpartij van de vervoerovereenkomst. De shipper en carrier moeten telefonisch en / of per e-mail bereikbaar zijn voor zaken die verband houden met de shipment via de opgegeven contactgegevens

Doorvoeren van de ontvangen shipment details

Voor exportzendingen is de vervoerder verplicht om zo snel mogelijk boekingsgerelateerde informatie in te dienen op het UTURN platform (bijv. Containernummer en tarragewicht). De shipper wordt automatisch op de hoogte gebracht en is verplicht om deze informatie te verwerken en de boeking af te ronden, direct maar ten minste een uur voor de verwachte afzet.

Financieel

Facturatie

Wekelijkse geconsolideerde facturen worden gegenereerd en per e-mail verzonden naar het opgegeven factuur-e-mailadres en beschikbaar op de portal.

Facturen tonen alle gegenereerde factuurregels gefilteerd per vervoerscontract en bevatten alle soorten factuurregels (bijv. Toeslagen, UTURN-kosten en transportprijzen).

De shipper kan per zending een factuurreferentie invoeren die per factuurregel wordt weergegeven voor interne gebruik.

Overig

'De Veilige Keten' van Portbase

Portbase start met "De Veilige Keten" Voor meer informatie over de Veilige Keten van Portbase, volg deze link: https://support.portbase.com/en/the-secure-chain/

Wanneer een container via Vieilige Keten wordt verwerkt, zou dit betekenen dat je geen pincode kunt uploaden in de shipment op het UTURN platform.

Er zijn 2 manieren om het recht van afhalen van de container over te dragen aan de vervoerder:

 1. Nomineer UTURN als inland operator

1.1. Zodra UTURN is genomineerd, wordt een statusverzoek naar de terminal gestuurd en krijg je de feedback te zien in Portbase Cargo Controller. Je kunt controleren of alles in orde is en eventueel problemen met de container oplossen. UTURN draagt het recht om de container op te halen over aan de toegewezen vervoerder, die de container vooraf aankondigt voor afhalen.

2. Nomineer de vervoerder van UTURN rechtstreeks als inland operator

2.1. Status verzoek informatie zal worden getoond in Portbase Cargo Controller, nadat de shipment is toegewezen aan een vervoerder in UTURN.

2. Vervoerder

Gebruik van het platform

Cancel bieding

Als de carrier geen mogelijkheid meer ziet in het uitvoeren van een shipment, is het de verantwoording van deze carrier om de actieve qoutes te cancellen.

Bieden

Het bod moet een all-in prijs zijn voor het totale transport en de benodigdheden. Inclusief brandstof, tol, brugkosten, wegbelasting, ADR, extra stop(s), etc. Met uizondering van onvoorziene extra kosten.

 

Volledige shipment details

De carrier is verantwoordelijk om te volledigheid en juistheid van de shipmentdetails te checken alvorens het bieden, accepteren of starten van een rit.

 

Benodigdheden om te registreren

​Alle organisaties zullen worden gecontroleerd op het invullen van volledige en juiste ​bedrijfsinformatie. Daarbij worden carriers gecontroleerd op de verplichte benodigdheden voor het uitvoeren van het transport.

​Benodigde documenten voor registratie:
​Transport Licentie
​WA-verzekering vrachtwagen(s)
​Vervoersaansprakelijkheids- verzekering
​Bankafschrift
​ID Kaart gebruiker
​ID Kaart Transport manager

Nieuwe gebruiker toevoegen
 1. Ga als organisatie 'Admin' naar je Account in het platform.
 2. Zoek naar 'User management' en klik op '+ Add new user'.
 3. Vul nu de benodigde gebruikersgegevens van je collega in, zoals naam en e-mailadres.
 4. Klik op 'Send'.
 5. De uitnodiging staat nu in de e-mail inbox van je collega.
 6. Je collega kan de uitnodiging accepteren, zodat jullie kunnen samenwerken binnen het platform.

Additionele onverwachte kosten

Soorten kosten

Match gevonden? Tijd om aan de slag te gaan!

De afgesproken prijs van een vervoersovereenkomst kan nu niet meer gewijzigd worden. Ontstaan er hierna toch kosten die op voorhand niet voorzien waren? Dan heeft de vervoerder mogelijk wel recht op vergoeding van deze kosten.

UTURN kent de volgende additionele kosten:

 1. Wachtkosten

 2. Kosten voor late annulering

 3. Overige additionele kosten

UTURN rekent bovenop alle additionele kosten 5% verwerkingkosten door aan de opdrachtgever. Dit is niet van toepassing op de kosten voor late annulering.

Proces van additionele kosten

Vervoerders moeten tijdens transport melden dat er kosten (dreigen te) ontstaan. Gebruik de functieknop ‘Meld Probleem / Report Issue’ om de kosten aan te geven. Additionele kosten worden niet in behandeling genomen indien vervoerder de opdrachtgever niet heeft ingelicht.

Proces

 1. Vervoerder voert kosten in en sluit het shipment met de ‘Proof of Delivery’

 2. UTURN controleert of de kosten aannemelijk zijn en stuurt de kosten door naar de opdrachtgever ter goedkeuring

 3. Opdrachtgever heeft 5 werkdagen om feedback te geven op de kosten. Indien de opdrachtgever niet binnen 5 werkdagen reageert worden de kosten automatisch toegewezen.

Beroep op beslissing
Indien de vervoerder het niet eens is met de beslissing van de opdrachtgever zal de vervoerder dit in een mail naar de opdrachtgever en UTURN toelichten. De opdrachtgever reageert met een uitleg op de beslissing. Indien noodzakelijk zal UTURN aan de hand van regels en procedures input geven over de verdeling van kosten en optreden als een neutrale bemiddelaar.

Melding en invoer kosten

Additionele kosten die niet gemeld zijn tijdens transport worden niet in behandeling genomen.

TIJDENS HET TRANSPORT

 • Gebruik de functieknop ‘Meld Probleem’ of ‘Report Issue’ om aan te geven dat er kosten (dreigen te) ontstaan.

Deze knop is bij elke locatie te vinden in de order details op de app of het webportal.

NA HET TRANSPORT

Voorwaarden voor extra kosten:

 • Zijn tijdens transport gemeld

 • Worden uiterlijk 24 uur na uitvoer van shipment ingevoerd

 • Een geldige CMR en/of interchange is vereist

 • Enkel mogelijk indien truck op tijd arriveert (met 15 minuten tolerantie).

Invoer Extra kosten:

 1. Ga naar de pagina ‘Manage Orders’

 2. Klik daarna respectievelijk op de knoppen ´Update details´ -> ‘Additional cost’.

 3. Voer de kosten in.

Cancellation door opdrachtgever

Bij cancellation van een shipper na een vervoersovereenkomst (na matching), is de shipper genoodzaakt de carrier te vergoeden uitgaande van de onderstaande regels. Shipper, carrier en UTURN hebben de plicht om te zoeken naar een alternatief voor de vervallen shipment, om kosten te voorkomen.

Shunts

 • Meer dan 24 uur voor uitvoering (pick-up tot tijd) -> kosteloos
 • Minder dan 24 uur voor uitvoering (pick-up tot tijd) en nog niet gestart -> 70% van de afgesproken prijs
 • Minder dan 24 uur voor uitvoering (pick-up tot tijd) en al gestart -> 100% van de afgesproken prijs

Import/Export

 • Meer dan 24 uur voor uitvoering (locatie 2 tot tijd) -> kosteloos
 • Minder dan 24 uur voor uitvoering (locatie 2 tot tijd) en nog niet gestart -> 70% van de afgesproken prijs
 • Minder dan 24 uur voor uitvoering (locatie 2 tot tijd) en al gestart -> 100% van de afgesproken prijs
Wachtkosten

Het wachtkosten tarief is €52,50 per uur.  Hiervan gaat €50,- naar de vervoerders en €2,50 (5%) naar UTURN voor de verwerking van de kosten.

 • Terminal / Depot:               1 uur vrij (mits de opdrachtgever verantwoordelijk gehouden kan worden).
 • Laad / Loslocatie:               2 uur vrij (met een tolerantie van 15 minuten).
 • Andere Stop locaties:         1 uur vrij (met een tolerantie van 15 minuten).

Opdrachtgevers zijn niet verantwoordelijk voor wachtkosten op terminals wegens drukte. 

Bij kosten die ontstaan uit overmacht situaties bij de terminals of depots (en waarbij zowel de vervoerder als opdrachtgever niet verantwoordelijk zijn) adviseert UTURN om de kosten te delen tussen beide partijen.

Voorbeelden van mogelijke overmacht situaties:

 • defecte kraan/systemen op terminals
 • gesloten terminals i.v.m. weersomstandigheden of stakingen
Overige additionele kosten

Alleen kosten die onvoorzien / niet beschreven waren in het originele shipment ten tijde van acceptatie kunnen vergoed worden. De kosten zullen per case bekeken worden.
Richtlijnen hiervoor zijn:

 • Extra stop:           €40
 • Extra afstand:     €1/km (eerste 10km zijn vrij)
 • Overnachting:     €250

Andere kosten in overleg met opdrachtgever (IMO stickers, seals, opslag, chassishuur, wegen, toll etc)

Tijdens transport

Toevoegen aanvullende informatie

Wanneer het containernummer, tare gewicht en seal bekend zijn, bij bijvoorbeeld een export shipment, dient de carrier deze te uploaden op het UTURN platform direct na het bekend worden hiervan (na pick up).

Verwachte aankomsttijd ETA

Van de carriers wordt verwacht om de ETA’s en Actuals in te vullen in de shipment, zodat de shipper hiervan automatisch op de hoogte wordt gebracht. Hierbij is het belangrijk dat bij vertraging de shipper ten minste 120 minuten voor arriveren wordt ingelicht.

Veiligheid

Veiligheid van de apparatuur, het personeel, de goederen en de verpakking zijn van het grootste belang. De bestuurder moet altijd het volgende nastreven:

 • Gebruik een containerslot om de deuren van de container vast te zetten
 • Gebruik bij het parkeren beveiligde parkeerplaatsen
 • Gebruik en activeer het alarmsysteem indien beschikbaar

Financieel

Uitbetaling extra kosten

Indien extra kosten worden gedeclareerd, gaat de betalingstermijn van 30 dagen in op de dag dat de verzender de extra kosten goedkeurt.

Uitbetaling

Betaling geschiedt binnen 30 dagen na voltooiing van de shipment.

Facturatie

Per shipment wordt een factuur ter beschikking gesteld die uit het UTURN platform gehaald kan worden.

Verantwoordelijkheid

Gevaarlijke goederen

In geval van gevaarlijke goederen dient de vervoerder over alle benodigde (persoonlijke) uitrusting en vergunningen te beschikken om het transport uit te voeren. De vervoerder moet controleren of de vereiste IMO / ADR-stickers op de container zijn aangebracht en duidelijk zichtbaar zijn.

Goederen en verpakking

Conform de geldende transportwetten en -voorschriften is de vervoerder verantwoordelijk voor de kwaliteit van de goederen en verpakking (inclusief container) tijdens het transport.

 

Controleer de kwaliteit van goederen en verpakking (container) bij afhalen:

 • Controleer buiten op schade, beschadiging of markering en vereiste stickers (zoals IMO / ADR)
 • Binnen (indien leeg), controleer op reinheid, schade en geur
 • Deuren, op schade en indien leeg op correct functioneren
 • Zegel (indien geladen), controleer of het intact is en het nummer overeenkomt met de verzendinformatie

Controleer de kwaliteit van goederen en verpakking (container) op afleverlocatie:

 • Controleer buiten op schade en stickers die moeten worden verwijderd
 • Zegel (indien geladen), controleer samen met de afleverlocatie of deze intact is en het nummer komt overeen met de verzendinformatie.
 • Binnen, controleer op netheid en schade

Controleer de kwaliteit van goederen en verpakking (container) op laadlocatie:

 • Controleer buiten op beschadigingen en vereiste stickers (zoals IMO / ADR)
 • Binnen, controleer de juiste opslag en hoeveelheid
 • Zegel, controleer of het correct is verzegeld en het nummer komt overeen met de verzendinformatie en transportdocumenten

Controleer de kwaliteit van goederen en verpakking (container) bij drop:

 • Controleer aan de buitenkant op beschadigingen, beschadigingen of markeringen en zorg ervoor dat de uiterlijke staat hetzelfde is als bij ontvangst, met uitzondering van normale slijtage. En indien nodig vereiste stickers (zoals IMO / ADR).
 • Binnen (indien leeg), controleer op reinheid, schade en geur
 • Deuren, op schade en indien leeg bij correct functioneren
 • Zegel (indien geladen), controleer of het intact is en het nummer overeenkomt met de verzendinformatie

Afronden shipment

Bewijs van uitvoering

Bij vervoer moet de vervoerder binnen 48 uur een duidelijk leesbaar digitaal afleverbewijs uploaden, afhankelijk van het type transport:

Voor laden / lossen: volledig ingevulde en ondertekende CMR

 • Voor overslag: interchange van de dropterminal
Indienen extra kosten

Extra kosten kunnen alleen worden gedeclareerd wanneer de carrier de shipper heeft geïnformeerd.

Carrier subscription

Wat krijg ik in een abonnement?

Door te abonneren behoud je toegang tot alle marktontwikkelingen en andere voordelen van UTURN:

 • Toegang tot > 1.000 verladers in West-Europa

 • Alles voor je geregeld: Van sales tot administratie en facturatie

 • Gegarandeerde betalingen: altijd binnen 30 dagen

 • En meer features en integrations op het UTURN platform

Welke betaaltermijnen zijn er?

Je kan een abonnement afnemen per maand of per jaar. Bij het kiezen van een jaarlijks abonnement krijg je 2 maanden gratis!

Welke betaalmethodes zijn er?

Wij faciliteren automatische incasso (via iDEAL en Bancontact) en creditcard transacties via onze betaalprovider Stripe. Wanneer je kiest voor pinnen wordt er eenmalig €0,01 of €0,02 van je bankrekening afgeschreven ter verificatie van de betaalmethode. Het bedrag is afhankelijk van je betaalmethode.

Kan ik het gratis proberen?

Jazeker, de eerste maand is gratis zodat je rustig kunt rondkijken en je eerste matches kunt vinden.

Is het abonnement op gebruikers- of organisatieniveau?

Het abonnement is op organisatieniveau. Geef alle collega’s toegang zodra je geabonneerd bent. 

Wat gebeurt er als mijn abonnement afloopt?

U behoudt toegang om uw lopende shipments te voltooien en betalingen te ontvangen. Je hebt echter niet langer de mogelijkheid om shipments op het platform te bekijken of erop te bieden.

Wat gebeurt er nadat mijn gratis proefperiode van 30 dagen is afgelopen?

Na 30 dagen gaat je abonnement en dus ook je betaling automatisch in. Als je niet voor het abonnement kiest, blijf je toegang houden tot onafgemaakte shipments.

Wanneer en hoe kan ik mijn abonnement opzeggen?

Je kunt je abonnement opzeggen via je account of je kunt contact opnemen met onze klantenservice voor een uitleg van het proces. Als je niet opzegt voor het einde van je proefperiode van 30 dagen of het einde van je abonnement (maand/jaar), wordt het automatisch verlengd.