Samskip: ‘Efficiëntie toegenomen en kosten gereduceerd door UTURN’

Wil jij ook toegang hebben tot de capaciteit van zo’n 800 vervoerders en kosten besparen op je containertrucking? Aad Vlasblom, Manager Inland Transportation bij Samskip, vertelt hoe zij dit hebben gerealiseerd door gebruik te maken van UTURN!

Over Aad en Samskip
Met Aad treffen we iemand die altijd in de transportsector heeft gezeten en hierin verschillende functies heeft bekleed. Zo heeft hij gedurende een respectabele periode van 10 jaar een eigen internationaal transportbedrijf gehad en is hij nu werkzaam bij Samskip, waar hij zich bezig houdt met al het vervoer dat de havens binnenkomt en het binnenland in moet. Dit betekent dat hij per week 2700 bewegingen onder zijn hoede heeft.

Bij Samskip streven zij na om op multimodaal vlak een zo groot mogelijk netwerk te realiseren, waarbij ze alles zelf kunnen bedienen en vervoeren op een zo duurzaam mogelijke manier.

De grootste uitdaging voor de sector
Wanneer wij aan Aad vragen wat volgens hem de grootste uitdaging is bij zowel Samskip als de sector, antwoord hij: “De grootste uitdaging voor zowel Samskip als de sector, is de transport capaciteit aan de vervoerderskant. Met de planning zouden we bij Samskip het dubbele aankunnen qua capaciteit, maar door het chauffeurstekort is dit moeilijk weg te zetten. Hierin komt UTURN uitstekend van pas, omdat we daardoor meer dan 800 vervoerders binnen handbereik hebben.

UTURN sluit naadloos aan op de visie die Samskip heeft. Aad vertelt ons dat Samskip vooruitstrevend wilt zijn op het gebied van digitalisatie. Belangrijk hierbij is dat de last mile nog door de planner zelf gedaan zal worden, maar digitaliseringen, zoals online platformen die erbij helpen om processen te optimaliseren, worden gestimuleerd.

Samskip ziet meerwaarde in UTURN
Het eerste contact tussen UTURN en Samskip bestond op het moment dat Samskip bellen en de mailketting niet meer effectief genoeg bevonden. Daardoor gingen ze op zoek naar een effectievere én efficiëntere manier om de vraag naar transport capaciteit in te kunnen vullen. Hierbij kwamen ze uit bij het online platform van UTURN. Nadat beide partijen kennis hadden gemaakt en geleerd hadden aan weerszijde is Samskip het platform gaan gebruiken.

Zoals in iedere afweging moet er een trigger zijn geweest om een beslissing te nemen. Toen we Aad ernaar vroegen zei hij het volgende: “Het is voor ons duidelijk dat 100% vaste capaciteit niet goed is, omdat je dan altijd aan je piek zit. Je kan er enerzijds dus niet overheen en anderzijds bij minder inkoop blijf je toch de vaste kosten hebben. UTURN is daarom voor ons een hele geschikte manier om onze inkoop af te vlakken over de gehele periode en indien nodig op het platform de benodigde extra vervoerscapaciteit in te kopen. UTURN lost voor ons dat probleem op en de capaciteit dat wordt ingekocht gebeurt tegen een marktconforme prijs. Ook noemenswaardig is dat de verzamelfactuur die we ontvangen gemakkelijker werken is dan al die losse facturen.”

Efficiëntie toegenomen en kosten verlaagd
Uiteraard is het voor Samskip ook belangrijk te weten welke mate van invloed het gebruik van het UTURN platform heeft op de resultaten. In het gesprek met Aad kwam naar voren dat allereerst de efficiëntie bij Samskip is toegenomen. Voorheen waren ze veel tijd kwijt aan het contacteren van vervoerders, nu gebeurt dat in een oogwenk, ofwel met één klik op de knop. Ook vertelde Aad dat het de kosten aanzienlijk reduceert bij Samskip, de capaciteit die ze nu extra inkopen is een stuk voordeliger dan wanneer de spotmarkt wordt opgegaan.

Samskip raadt UTURN aan
Volgens Aad valt het platform heel gemakkelijk uit te leggen aan anderen, volgens hem is UTURN de marktplaats voor containers, “Jullie brengen vraag en aanbod bij elkaar, truckcapaciteit tegenover vracht en dat terwijl jullie de marktwerking in stand houden”.

Ten slotte hebben wij aan Aad gevraagd of hij UTURN aan zou raden. Hij kijkt hiernaar vanuit verschillende perspectieven. Zo zegt hij het volgende: “ Ik zou UTURN aanraden, omdat het bedrijfstechnisch gezien schaalgrootte ook Samskip helpt. Hoe meer concurrenten er op komen, hoe meer vrachten er op komen, wat uiteindelijk tot meer vervoerders zal leiden. Anderzijds is het voor iedereen gewoon een hele eenvoudige manier om capaciteit te zoeken en te vinden, met één bericht benader je 800 vervoerders”.


Wil jij ook toegang hebben tot een groot netwerk van vervoerders, je efficiëntie verhogen en je kosten verlagen?

Vraag meer informatie aan via het formulier op deze pagina

 

Related Posts