Geschiedenisles in de logistiek!

Hoera! De Akte van Mannheim bestaat vandaag 150 jaar.

 

De wat? De Akte van Mannheim ja. Voordat je denkt dat dit het vieren niet waard is, deze akte zorgt ervoor dat de Rijn werd vrijgesteld voor alle commerciële binnenvaart. Flinke impact op onze boterham dus. De akte werd getekend op 17 oktober 1868 in Mannheim.

Concreet betekend dit verdrag dat er vrijheid van scheepvaart is op de Rijn. Al het scheepsverkeer moet gelijk behandeld worden, de douane is versimpelt en de 5 deelnemende staten (Duitsland, Frankrijk, Zwitserland, Nederland en België) hebben afgesproken de vaarroute te onderhouden en uit te breiden. Dit heeft een grote impact gehad op de Rotterdamse haven door de gunstige ligging ten opzichte van De Rijn.

Is die akte van Mannheim dan nog steeds zo belangrijk? Jazeker! Eind 2016 heeft het havenbedrijf het Breeddiep bij Hoek van Holland verbreed van 80 naar 300 meter, nadat de binnenvaart succesvol een beroep deed op de Akte van Mannheim. Tot daarvoor was het de binnenvaart verboden via Breeddiep te varen vanwege de smalle doorgang en sterke stroming.

Dus zit je morgen weer op de truck, boot of trein? Denk even terug aan de Akte van Mannheim. Van harte!

 

Nog op zoek naar transport van je container of als transportbedrijf op zoek naar ritten?

www.uturn-now.com

Related Posts