Congresverslag JLN jaarcongres

Congresverslag JLN jaarcongres

Op zaterdag 14 mei vond de 10de editie van het Jong Logistiek Nederland jaarcongres plaats. Tijdens het congres werden verschillende kennissessies gehouden en de JLN Awards werden uitgereikt. UTURN was op meerdere vlakken vertegenwoordigd. Zo mocht Jan Fansoo, lid van het UTURN Advisory board, de award voor Logistieke Goeroe in ontvangst nemen en gaf UTURN’er Paul Hugenholtz een sessie over digitalisatie in de containerlogistiek.

JLN Awards 2022

In aanloop van het JLN jaarcongres kon er online gestemd worden in twee categorieën voor de Logistiek Goerooe 2022 en Logistiek Bedrijf van het Jaar. In iedere categorie waren drie genomineerde. Voor Logistiek Bedrijf van het Jaar waren dit: H&S Group, DSV en Inther. DSV mocht dit jaar de award voor Logistiek Bedrijf in ontvangst nemen. In de categorie Logistiek Goeroe 2022 waren Leo Kemps, Jan Fransoo en Maarten van Rijn genomineerd. Met 37% van de stemmen is Jan Fransoo uitgeroepen tot winnaar en mocht de award in ontvangst nemen. Als UTURN zijn we ontzettend trotst dan Jan Fransoo tot Logistiek Goeroe van 2022 is uitgeroepen. Bij UTURN wisten we al langer dat hij een echte logistieke goeroe is want Jan Fransoo zit niet voor niets in de UTURN  Advisory Board van UTURN.

Jan Fransoo

Jan Fransoo, Logistiek Goeroe 2022

Ontstaan en ontwikkeling van containertransport

In 1966 kwam Nederland voor het eest in aanraking met containertransport. Het eerste containerschip meerde aan in de Rotterdamse haven. In totaal kwamen er 266 35-voets containers aan wal. De jaren daarna nam het aantal containers wat aan land kwam in Nederland alleen maar toe. Vanaf de jaren 2000 is daar een stroomversnelling in gekomen. Door standaardisatie zijn containers het hoofdproduct geworden om te verschepen. Op dit moment anno 2022 is er sprake van een hoogtepunt in het aantal containers die binnenkomen in de havens en verder vervoerd worden over land. De ontwikkeling van digitalisatie omtrent containertransport ziet er als volgt uit…

Logistiek 1.0 kan vergeleken worden met een taxi. Een persoon wil van A naar B gebracht worden, belt zijn of haar vaste taxi op en wordt vervolgens van A naar B gebracht. In de logistiek geldt eigenlijk hetzelfde principe. Verladers werkte met vaste partners die de goederen vervoerde. Bedrijven hadden daarnaast ook vaak maar 1 kernactiviteit.

Logistiek 2.0 bracht hier een verandering in. Waar men vroeger direct de taxi belde werd er nu naar de taxi centrale gebeld, waar verschillende taxi bij aangesloten waren en er zo een heel netwerkt van taxi’s ontstond. Dit gebeurde ook zo in de logistiek. Bedrijven ontpopte zicht tot echte expediteurs en forwarders, met meer kennis en een netwerk van vervoerders. Er ontstonden zo partnerschappen tussen de verschillende schakels in de logistieke keten.

De volgende ontwikkeling (Logistiek 2.1) is het langzaam digitaliseren van logistieke processen en de manier waarop samengewerkt werd. Computers kwamen op en er ontstonden TMS-systemen (Transport Management Systemen).

Digitale versimpeling voor de eindgebruiker staat centraal in Logistiek 3.0. Er wordt gekeken welke apps en online platformen consumenten in het dagelijkse leven gebruiken en hoe we die toe kunnen passen in de logistiek. Denk hierbij aan apps zoals Uber, Felyx, Booking.com of zelfs Tinder. Hoe kunnen die op een slimme manier ingezet worden om lege kilometers te reduceren, C02 terug te dringen en samenwerkingen te versnellen.

UTURN de logistieke Tinder voor container transport

Waar je bij Tinder je potentiële date kunt selecteren op basis van een aantal kenmerken zoals afstand, hobby, favoriete sport of muziek voorkeur kun je dat bij UTURN ook, maar dan voor containers
Shippers kunnen de container die vervoerd moet worden op UTURN zetten. Ze gegeven aan wat de pick-up locatie is en waar de container vervolgens afgeleverd moet worden. Daarnaast vermelden zij ook andere condities, bijvoorbeeld om wat voor container het gaat, het type of merk container en of deze ADR goederen  bevat. De vervoerder kan dan op basis van de kenmerken aangeven of hij deze container wil vervoeren.
Deze nieuwe manier van samenwerken zorgt ervoor dat shippers hun netwerk kunnen verbreden en altijd beschikking hebben tot capaciteit en niet alleen toegewezen zijn op hun huidige vervoerders.

UTURN Tinder

Praktijkvoorbeeld werken met UTURN

De shipper geeft aan dat de vervoerder morgen een container op moet halen in de Rotterdamse haven, maar vervolgens komt de boot een dag later aan dan gepland. Met als gevolg dat de vervoerder die de container op zou halen die dag stil staat bij de terminal. 
De dag daarna heeft de vervoerder een andere rit en kan de container niet meer ophalen, de shipper blijft zo met de container zitten die nog wel opgehaald moet worden maar waar hij geen vervoerder voor heeft. Zowel vervoerde als shipper kunnen in dit scenario gebruik maken van UTURN.

De vervoerder kan die dag dat hij stil staat nog reageren op andere ritten die op UTURN staan. En de shipper kan op UTURN de container zetten di een dag te laat aan wal komt en dus nog opgehaald moet worden. 

Op deze manier knoopt UTURN alle losse eindje aan elkaar.

Meer weten over het werken met UTURN?

Wil je meer weten over digitalisatie en container transport of ben je benieuwd wat UTURN in de dagelijkse praktijk voor jou kan betekenen? 

Paul legt het je graag persoonlijk uit!

 

20210916_paul_1

Related Posts