Verslag Container Trends 2022

Vorige week reisde UTURN af naar Antwerpen, om als sponsor de eerste editie van Container Trends 2022 bij te wonen. Tijdens het afwisselende programma kwamen alle schakels uit de container keten aan het woord. Het congres had als rode draad de noodzaak van het data delen in de keten.

Gastspreker Stefan Verberckmoes

Gastspreker Stefan Verberckmoes begon het congres met de stelling: “Lijnvaart: van totale chaos naar harde lading”. Waarbij hij terugblikte op de uitzonderlijke situatie waarin de rederijen zich de afgelopen jaren hebben begeven. Recordwinsten, ophoping van containers bij de terminals en onvoldoende afvaarten. Alle problematiek waar we de afgelopen jaren tegenaan zijn gelopen kwam voorbij, maar er werd ook een blik naar de toekomst geworpen.

Wat de lijnvaart voor containers betreft, wordt er veel gewerkt aan schepen die de oude Panama schepen moeten gaan vervangen, die vooral lang maar ook rank zijn. Verder zijn er 5 megaschepen in aanbouw die vooral in Europa gaan varen. Er is nu een overschot, maar de capaciteit moet groter worden, voor 10% van de schepen die uit de vaart genomen worden moet 20% bijkomen.

 Ook de schepen moeten duurzamer worden en er wordt gekeken of er andere brandstoffen ingezet kunnen worden zoals methanol of lng. Deze vallen al goed te bunkeren in Europa, maar nog minder goed in Afrika. Ook de kosten voor lng zijn nog aan de hoge kant. 

Paneldiscussie

Kurt Joosen (Joosen Group), Olivier de Smedt (WeBarge), Dirk van den Bosch (DP World Antwerp), Harold Kunst(MPET) en Michel Marstboom (MEARSK Belgium) gingen tijdens de paneldiscussie met elkaar in gesprek waarbij de uitspraak “Every crisis is an opportunity” centraal stond. De noodzaak van digitalisatie en het uniform data delen in de sector kwam maar weer eens duidelijk naar voren. Een online platform welke real-time data deelt over ETA’s van schepen meer dan gewenst is.

 Alle partijen zien de noodzaak in van het delen van data, maar zijn toch terughoudend. Des te meer van belang om stap voor stap te beginnen. Een platform als die van UTURN stelt verlader en vervoerder in staat stap voor stap kleine stukjes data met elkaar te delen. Wat er uiteindelijk tot leidt dat er volledig overzicht is hoe een container beweegt en waar die container zich bevindt.

Automatisering wordt gezien als een deeloplossing, een hulpmiddel, maar zeker niet als dé oplossing.  Eerst moet het proces voor alle soorten modaliteit geoptimaliseerd worden. In tijden van chaos kom je ook met automatisering in de problemen. De kaai staat vol met containers, je weet exact waar de container staat, maar je kunt er niet bij..

De panelleden zijn het er allemaal mee eens dat er meer overslagruimte gecreëerd moet worden. Een oplossing zou zijn dat er meer gestimuleerd moet worden om meer in de nacht te gaan rijden om zo de drukte op de weg te vermijden en de drukte op de terminals beter te verdelen.

Paneldiscussie

Stap voor stap meer inzicht in container transport?

Meld je kosteloos aan op UTURN en je bent verzekerd van voldoende capaciteit en je hebt altijd real-time informatie over de ETA’s en de status van je container. 

Related Posts